EANx Nitrox Varför ska man dyka med syreberikad luft, Nitrox? Jo, du förlänger avsevärt din bottentid! En av de mest värdefulla specialkurser du kan gå!
Att lära sig dyka med Nitrox kräver idag enbart teori. Du kan dela upp din kurs i två steg. Den enklare Discover Nitrox där du lär dig dyka med syreberikad luft på 32 %.Du fortsätter dyka med din lufttabell eller på din dator där du under överinseende av en instruktör ställer in 32%. Inget annan blandning. För att gå hela kursen krävs ytterligare en del med teori. Du lär dig varför det är så viktigt att ställa in din dykdator rätt, lär dig flera tabeller och formler där du enkelt räknar fram gasers partialtryck, max djup och bästa mixen på det djup du tänker dyka på. Efter denna del har du alla kunskaper som krävs för att få ut fördelar na med att dyka med Nitrox.
Ice. Den ultimata kicken är att dyka under isen med all säkerhet på din sida. Att glida fram i det kalla vattnet som ofta erbjuder fantastisk sikt på vintern när allt står stilla är en svårslagen känsla! Kursen tar två dagar att genomföra och vi brukar ha en kurs i början av februari och mars varje år. För att gå Icediver kursen så krävs det att du är AOW certifierad och kan dyka i torrdräkt. Under kursen lär du dig att göra en isvak på rätt sätt och att hantera säkerheten på land och i vattnet under isdykning.
Equipment. Under denna kurs ”meckar” du med din egen utrustning om du har en egen. Vi lär oss om hur regulatorerna fungerar och hur vi sköter dessa på rätt sätt. Enklare reparationer på våt/torrdräkter gås igenom, som ex laga en punktering på torrdräkten, limma revor mm. Efter denna kurs vet du vad du kan göra själv med din utrustning och när det är läge att lämna in den för större reparationer/service. Dessa kurser går ganska frekvent under vinterhalvåret och tar en kväll i tid!
Natt. Att dyka i mörker är en härlig känsla. Dagdjuren ligger stilla och sover medans nattdjuren är på jakt. I Sverige kommer man abborrar och gäddor riktigt nära och utomlands är det få dagdyk som slår nattdyken.Under nattkursen lär du dig att hantera säkerheten i mörker både på land och i vattnet och du övar dig att navigera och kommunicera under ytan när det är mörkt. Tre dyk under två kvällar är vad som ingår när du väljer att gå en nattspecial!
Djup. Att dyka djupt på luft är en konst i sig, Det är viktigt att upptäcka sin djupberusning under kontrollerade former och konstatera att problemlösning inte alltid är så enkelt under ytan. Under Deepdiver kursen görs fyra djupa dyk varav ett till 40 meter. Du kommer att under lugna former få en större respekt för djupet samtidigt som du lär dig hur just dina djupberusningssymptom uppträder. Skulle sedan olyckan vara framme så har du tränat på uppstigningar i fritt vatten, att skjuta decoboj och att göra nödfallsdekompression.
Vrak. Att uppleva Östersjöns vrak är som att dyka direkt ner i historieböckerna. Det bräckta vattnet har konserverat våra vrak och de ligger där helt öppna att utforska. Under vrakkursen lär du dig att hantera din avvägning, dra linrullar, göra uppstigningar, skjuta decobojar och hur man säkert genomför enklare penetreringar i vraken. De vrak vi vanligtvis använder är Marianne, Svanen och Fritz Wolmertz som alla ligger utanför Oxelösund. Kursen ligger förlagd under våren eller hösten då det är fågelskydd på vissa platser under sommaren. Förkravet är att du är AOW certifierad. Det är även en fördel att kunna dyka i torrdräkt! Tidsmässigt tar kursen en helg att genomföra.
Foto. Att fota under ytan blir numera mer och mer vanligt. Den digitala kameran är enkel att ha med ner under ytan. Men det är verkligen inte lika enkelt som det ser ut. För att få bra bilder under ytan krävs träning på framför allt din avvägning, att sedan få bilden som man vill kräver åtskilliga dyk med kameran i handen. Under en woorkshop i foto får du tips om bildkomposition och enklare bildhantering i Photo Shop. Ett teoripass och två dyk vid ett tillfälle med efterbriefing av bilderna ingår i kursen.
Torrdräkt. Under vintersäsongen är det skönt att kunna hålla värmen när vi dyker. Bästa sättet är att lära sig dyka i torrdräkt! Ett tillfälle i poolen och två dyk utomhus är vad som krävs i tid. Du lär dig att hantera din torrdräkt på land och i vatten och hur du gör om problem vid avvägning skulle uppstå.
EFR, Emergency First Respond. Detta är en första hjälpen kurs där du lär dig HLR (Hjärt Lung Räddning) och att ta hand om de skador som kan uppstå vid normala olyckor. Här går vi även in lite mer på de skador som kan drabba oss dykare som tryckfallssjuka och lungbristningsskador. En komplett första hjälpen kurs.
TDBS. Detta är en kurs där vi tar in en extern instruktör som heter Mikael Bergström. Han kommer till oss på EDC när vi har minst tre till max sex stycken TDBS deltagare. Förkrav för att gå TDBS kursen är att du är AOW dykare och har EANx certifikat. Utrustningen som krävs är dubbelflaskor med teknisk konfiguration. Dvs. dubbla första steg, dubbla andra steg, varav det ena med långslang. Platta med remställ och vinge m.m. Kursen är en instegskurs där du lär dig grunderna i olika fentekniker, att hantera en stageflaska, dyka i team, uppstigningar och en hel del dykteori med decoplanering mm. I tid tar TDBS kursen ca sex dagar. För hela kursplanen se www.swedtechdiving.se .